ÜVEGTÉGLA

ÜVEGTÉGLA LEÍRÁS

Napjainkban az építészet terén is egyre nagyobb teret nyernek azok az építőanyagok, amelyek tetszetősek és praktikusak is egyben. Az üvegtéglák méretét és színét tekintve óriási a választék. Felhasználási területük széles körű.

Üvegtégla falak készítése:

Az üvegtéglák beépítését könnyíti a Vetromalta üvegtégla ragasztó habarcs, amely fugázó is egyben. Ez az anyag egyaránt alkalmas bel- és kültéri munkákhoz, fagyálló, hőszigetelő, flexibilis, gyorskötő fehér színű. Általában 8 db üvegtéglához egy 5 kg-os ragasztóhabarcs ajánlott. A ragasztóhabarcs 5kg kiszerelésben kapható.
Nagyobb üvegtégla fal építéséhez ajánljuk a  KEMA gyár Kemamix Prisma nevű 30 kg kiszerelésben kapható üvegtéglához készült cementhabarcsát, mely 38 db üvegtéglához elegendő.

A habarcsot vízzel összekeverve homogén masszát kapunk. Felvitele után az üvegtéglát pontosan a helyére kell illeszteni, majd a felesleges habarcsot még a kötést megelőzően el kell távolítani. Amint a szerkezet stabilan megköt, elkezdhető a fugázás. A távtartó keresztek kiálló részeit le kell törni és a habarcsot gumilehúzó segítségével kell helyezni, majd 10 perc száradás után a felületet nedves szivaccsal kell megtisztítani. A fugázás színes csempefugával is történhet. Teljes száradást követően a felület száraz ronggyal tisztítható.

1 m2 felett ajánlott, 2 m2 felett kötelező a vasalat, amelyhez 5-6 mm átmérőjű köracél javasolt, a legjobb tapadási tényezővel (Fe344K), olyan ami nem oxidálódott és felülete rozsdamentes vagy horganyzott. Köracél kerül a függőleges- és a vízszintes fugákba is, ügyelve arra, hogy ne érjenek az üvegtéglákhoz.

A műanyag távtartó kereszt lehetővé teszi az 1 cm vastagságú szabályos fuga kialakítást (a fal és az üvegtégla között is meg kell tartani az 1 cm-t!). Az olasz üvegtéglákhoz 2mm-es távtartó kereszt is kapható, így az üvegtégla fal egységesebb hatású lesz, a fugák alig látszanak. A távtartók túlnyúló részét a beépítés után el kell távolítani, így egy része bent marad a falban. Általában amennyiben egybefüggően építjük az üvegtéglákat annyi távtartó keresztre van szükségünk a beépítéshez, amennyi üvegtéglánk van.

Íves falaknál maximum 3,5 cm nyitás lehetséges az üvegtéglák között. Érdemes feles üvegtéglákból építeni, mert így kisebb sugarú ív érhető el. Az olasz feles üvegtéglákból felépített falaknál lehetőség van 2mm-es belső fugatávolságra, ekkor kívül kívánság szerint változtatható a távolság…

Olyan építmények esetében amelyeknél az ablak beépítése nem engedélyezett, nem lehetséges, vagy nagyobb felületen üvegtégla falban a szellőzést meg szeretnék oldani: üvegtégla bukó ablakkeret a megoldás. Ezekbe a nyitható keretekbe kell beépíteni a választott üvegtéglákat 1, 2, illetve 4 elemet képesek befogadni. Amennyiben üvegtégla falba épül a bukókeret, figyelembe kell venni, hogy az ablak bukószerkezete 1,5 cm-es fugát igényel…

Az üvegtéglagyártó cégek speciális termékei alkalmasak járófelületek létrehozására is. Ezek általában 400 kg/m2 megoszló terhelést képesek elviselni. A födémbe építhető üvegtéglák lehetnek kettős falúak, tömörek, és szimpla falúak. A járó üvegtéglák beépítése vas szerkezettel történik…

ÜVEGTÉGLÁK FIZIKAI TULAJDONSÁGAI:

Nyomószilárdság: 7 N/mm2

Hajlítószilárdság: 40 N/mm2

Ütésállóság: 2 kN

Tömegsûrûség: 2500 kg/cm

Hőszigetelő képesség: 2,95 K (W/m2) Meghaladja egy 130 mm-es tömör téglafal hőszigetelő képességét és csak kicsivel marad alul egy 100 mm-es betonfallal összevetve. Kisebb hőveszteséget nagyobb méretű elemek vagy könnyű, hőszigetelő habarcskeverék alkalmazásával lehet elérni.
A hőszigetelő képességet jelentősen javítani lehet kettős (dupla) üvegtégla fal kialakításával. Ilyen esetben az üvegtéglák köré minimum egy sor Ytong  tégla beépítésével elkerülhető a párásodás az üvegtégla falak között.

Párásodás: 60%-os páratartalomnál 20 C és 3 C között nem párásodnak

Fényáteresztés: fehér (víztiszta) üvegtéglák a fény 80%-95%át, a színezettek a fény 70%-80%-át, a homok fújtak (matt színűek) pedig az 50%-át engedik át.

Hangszigetelés: 40dB. Megegyezik egy 80 mm-es tömör téglafal hangszigetelési tulajdonságával és csak kicsivel marad alul egy 100 mm-es betonfal értékeitől.

Az üvegtégla szerkezetek nem lehetnek tartószerkezetek, csak elválasztó funkciójuk lehet!

A függõleges szerkezetek lineáris kiterjesztéskor nagy felületek készítésénél ajánlatos a 15m2 maximális nagyságot 7,5 m hosszat és 6,0 m magasságot nem túllépni és ügyelni arra, hogy az elemek közötti hézag legalább 1 cm legyen!

Üvegtéglával kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal, megtervezzük, kiszámoljuk…